چتر آلودگی هوا بر فراز پایتخت/ تعطیلی مدارس تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

ساخت وبلاگ
باز هم چتر آلودگی هوا بر فراز تهران افراشته شده و داستان غم انگیز نفس هایی که به سختی فرو می رود در این کلان شهر به معضلی جدی و هزینه ساز تبدیل شده است.
چتر آلودگی هوا بر فراز پایتخت/ تعطیلی مدارس تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ معضل آلودگی کلان شهرها در ایران همواره در طول سال های گذشته مردم و مسئولان را با چالش ها و دغدغه هایی جدی مواجه ساخته است.
در این میان پایتخت ایران به عنوان یکی از کانون های آلایندگی هوا در کشور بیش از دیگر مناطق ایران با این معضل دست و پنجه نرم می کند و البته برخی معتقدند مرکزیت استراتژیک این محدوده باعث شده ضریب انعکاس اخبار مربوطه در خصوص آلودگی هوا در منطقه مذکور پر رنگ تر از دیگر شهرهای آلاینده باشد.
به هر ترتیب نمی توان از این چالش عظیم به سادگی گذشت، معضلی که هر از چندگاهی آن چنان پایتخت نشینان را درگیر می سازد که مسئولان ذی ربط با استیصال قادر به اتخاذ تصمیمی اساسی در این خصوص نیستند و تنها راهکار موجود را در اجرای طرح های ترافیکی، ممنوعیت یا کاهش تردد خودروها و گاه تعطیلی مدارس جستجو می کنند.
*نقش موقعیت جغرافیایی تهران در وارونگی دما
محمد صفی زاده،کارشناس هواشناسی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در تشریح نقش موقعیت جغرافیایی در تشدید این پدیده اظهار کرد: ارتفاعات توچال در نواحی شمالی تهران جزء مناطقی به شمار می رود که مانع حرکت بادهای جنوبی می شوند و همین امر یکی از دلایل پایداری هوا در تهران است.
وی افزود: در مقابل، شب هنگام بادهای ضعیفی از سمت کوه به سوی دشت ها شروع به وزیدن می کند که توان بازدارندگی و تغییر جدی در پایداری حاکم شده به هوا را ندارد و در نتیجه روز به روز بر میزان آلودگی هوا افزوده می شود و در چنین شرایطی تنها نزولات آسمانی است که می تواند در کوتاه مدت این معضل را مهار کند.
صفی زاده عنوان کرد: برج سازی ها و انبوه سازی هایی که در تهران شکل گرفته عامل دیگر است که به دلیل ایجاد شکنندگی در بادهای مسیر غرب به شرق، باعث اختلال در روند تهویه هوا می شوند.
*مرگ سالانه 3 هزار نفر در پایتخت به دلیل آلودگی هوا
چندی پیش مهراد بائوج لاهوتی نماینده لنگرود با اشاره به مرگ 3 هزار نفر در سال به دلیل آلودگی هوا در پایتخت گفت: در حال حاضر دو هزار مینی بوس بالای 10 سال عمر در سطح شهر فعالیت می کنند و از سوی دیگر تردد موتورسیکلت ها در پایتخت با تولید5/7 گرم گاز (4 برابر میزان تولید گاز در خودروها) از جمله عوامل اصلیِ آلودگی هوا به شمار می روند که تاکنون به آن توجه چندانی نشده است.
نماینده لنگرود می گوید: در همه نقاط دنیا برای کاهش آلودگی هوا از یک نسخه مدرن و قابل اجرا استفاده می شود اما متأسفانه در کشور ما تا کنون هیچ مسئولی نتوانسته آن طور که باید و شاید در کاهش مشکلات زیست محیطی راهکار موثری ارائه کند.
الهام میراحمدی کارشناس محیط زیست و عضو انجمن دوست داران محیط زیست نیز در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در تشریح میزان آلایندگی های شهر تهران عنوان کرد: سالانه 800 هزار تن آلودگی از منابع مختلف در تهران تولید می شود که منشأ 70 تا 80 درصد آن خودروها هستند.
وی افزود: تعطیلی مدارس در چنین شرایطی امری ضروری است اما اقدامی کافی نخواهد بود و تا زمانی که راهکاری موثر برای مهار و کنترل آلایندگی ها اتخاذ نشود نمی توان بر این معضل غلبه کرد.
کارشناس محیط زیست گفت: باید با تعریف و طراحی سازوکاری هدفمند همچون خارج کردن خودروهای غیر استاندارد از مدار تردد و خروج واحدهای صنعتی آلاینده از شهر تهران، مدیریت لازم برای بهبود وضعیت موجود اعمال شود.
میر احمدی عنوان کرد: بر اساس گزارش های منتشر شده قریب به 30 درصد از ترافیک کل کشور در تهران متمرکز شده و 40 درصد از سفرهای برون شهری نیز مربوط به سفرهایی است که یک طرف آن به تهران ختم می شود.
وی افزود: با در نظر گرفتن حضور بیش از 4 میلیون خودرو و 3 میلیون و 500 هزار موتورسیکلت در پایتخت و همچنین 30 هزار واحد صنعتی موجود در استان تهران که اغلب آن ها با عمری بالای 5 سال فرسوده هستند بیش از پیش به عمق فاجعه پی می بریم.
*توسعه فزاینده و فراگیرخودروها و موتورسیکلت های برقی در دستور کار قرار گیرد
عزیز بهره ور کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در ارتباط با آلودگی هوای تهران اظهار کرد: اصلی ترین عامل آلودگی هوا، خودروهای آلاینده، سیستم های گرمایشی منازل و تا حدودی فعالیت کارخانه ها است.
وی افزود: بیش از 90 درصد از خودروهای موجود در شهر تهران در سال های گذشته تولید شده اند که عامل 70 درصد آلودگی هوا محسوب می شوند.
بهره ور گفت: استاندارد آلایندگی یورو 4 و 5 از اصلی ترین راهکارهای پیشگیری و مدیریت آلودگی هوا است که باید در خصوص خودروهای قدیمی که فاقد چنین استانداردهایی هستند تصمیمات و تدابیر مقتضی اندیشیده شود که البته اخیرا با اتخاذ تمهیداتی شاهد ورود به مباحث این چنینی هستیم.
کارشناس محیط زیست عنوان کرد: موتورسیکلت های موجود در سطح شهر تهران از دیگر معضلات جدی محسوب می شوند که میزان آلودگی آن ها چندین برابر خودروها است که با برقی شدن آن ها، توفیقات بسیاری در حفظ سلامت زیست محیطی حاصل خواهد شد.
بهره ور گفت: تولید موتورسیکلت های برقی و هیبریدی مصوبه هیأت وزیران را دارد که باید به نحو جدی تری به آن پرداخته شود و تا زمانی که این موضوع محقق نشود نمی توان به مثابه شهری همچون توکیو در حفظ سلامت هوا و پایداری هوای پاک موفق بود.
کارشناس محیط زیست تغییر کاربری ها و تخریب فضای سبز برای ساخت و احداث ساختمان های مسکونی و تجاری را یکی دیگر از عوامل موثر در افزایش معضلات زیست محیطی عنوان کرد.
وی افزود: در شرایطی که در منطقه ای همچون منطقه 22 تهران که برای مصارف عمومی خدمات شهری در نظر گرفته شده، شاهد حجمی انبوه از ساخت و سازها هستیم به تبع امکان حفظ سلامت زیست محیطی در این خطه دشوارتر از گذشته خواهد شد.
بهره ور در ادامه با اشاره به نقش ناوگان حمل ونقل ریلی به عنوان ظرفیت موثر در کنترل و مهار آلایندگی های زیست محیطی ناشی از فعالیت خودروها اظهار کرد: توسعه مترو یکی از راهکارهای موثر در جلوگیری از تخریب محیط زیست به شمار می رود که با تجهیز نقاط متعدد شهری به این سیستم به طور طبیعی حجم تردد خودروها در داخل شهر به نحو قابل توجهی کاهش می یابد.
وی افزود:مجموعه این عوامل در کنار هم تکمیل کننده چرخه ای است که در حفظ محیط زیستی سالم اثرگذار است و با عنایت به اصل 50 قانون اساسی باید تمامی دستگاه ها و نهادهای متولی فعال در شهرها هر کدام به نوبه خود قواعد زیست محیطی را مدنظر قرار دهند.
*ضرورت الگوبرداری از طرح ها و اقدامات کشورهای توسعه یافته در حوزه کنترل و مهار آلودگی هوا
اگرچه بارش نزولات آسمانی باعث پاک شدن هوا خواهد شد اما به طور یقین باید در اندیشه اتخاذ راهکارهایی بود که نه بر حسب تصادف و احتمالات بلکه با اقدامات اصولی و سازنده این معضل را مدیریت کرد.
اقداماتی که در گزارش فوق تا حدودی به ابعادی از آن پرداخته شد، و به طور یقین تحقق آن مستلزم هم سویی و عزمی جدی از سوی کلیه متولیان امر خواهد بود.
یقینا با الگوبرداری از روش ها و راهکارهای کشورهای توسعه یافته زمینه و روند غلبه بر این چالش مخاطره آمیز تسهیل و فراهم خواهد شد.
افزایش هر چه بیشتر پایش های های زیست محیطی از واحدهای صنعتی و تولیدی، توسعه سخت افزاری حمل و نقل، توسعه دولت الکترونیک برای کاهش سفرهای درون شهری به منظور پیگیری امور اداری، اعمال قوانین سخت گیرانه در جهت استفاده کمتر از خوردوهای شخصی با وضع عوارض سنگین و ارتقای رفاهی و کیفی خدمات حمل و نقل شهری و توسعه مترو از نمونه اقداماتی است که با اتکای به آن می توان بر این معضل(آلودگی هوا) چیره شد.
در غیر این صورت هر ساله شاهد اعلام وضعیت اضطراری و بروز چالشی با عنوان آلایندگی هوا خواهیم بود.
و سخن آخر اینکه اتخاذ تمهیداتی همچون تعطیلی مدارس راه حل مدیریت آلودگی هوا نخواهد بود، باید با عزمی جدی، همتی عالی و مدیریت و اقدامات جهادی و تلاش شبانه روزی این چالش را مدبربت کرد در غیر این صورت همچنان شاهد تحمیل هزینه های سنگین به ساکنان کلان شهری مانند تهران خواهیم بود.
انتهای پیام/
سایت علمی تفریحی کودکان...
ما را در سایت سایت علمی تفریحی کودکان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : depch8 بازدید : 225 تاريخ : دوشنبه 6 دی 1395 ساعت: 20:25